Piejūras Stirnu buks

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs atrodas Irbenē, netālu no jūras starp Kolku un Ventspili, bijušajā Padomju armijas pilsētiņā, un tā saimnieks ir Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centrs. Šeit joprojām zinātniskos nolūkos darbojas 32 m pilnīgi grozāma paraboliska antena RT-32, kas ir lielākā Ziemeļeiropā un astotā lielākā pasaulē, kā arī otra – 16 m antena RT-16.

lokators_1108

Reiz bijusi viena no slepenākajām militārajām bāzēm Baltijā. To izmantoja spiegošanai, pārtverot signālus, klausījās, ko runā Eiropa un Amerika. 2014. gadā tika uzsākti ievērojami rekonstrukcijas darbi un antenas tika datorizētas. 1994. gadā, aizejot padomju armijai, tika sūtīta speciāla vienība no Maskavas, lai sabojātu tehniku, un tā bez atjaunošanas vairs nebūtu praktiski izmantojama.

Zinātne
Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra uzdevumi ir veikt fundamentālus pētījumus astronomijā un astrofizikā un lietišķus pētījumus kosmosa tehnoloģiju jomā. Paraboliskās antenas tiek izmantotas starpzvaigžņu vides objektu novērojumos, Saules radionovērojumos, asteroīdu un Zemei tuvo mākslīgo ķermeņu, to skaitā kosmisko atlūzu radiolokācijā, sevišķi lielas bāzes interferometrijas novērojumos, sekojot objektiem ārpus Saules sistēmas.
Bijusī armijas pilsētiņa
20. gadsimta 90. gados pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Latvija no Krievijas armijas pārņēma objektu "Zvaigznīte". No armijas mantojuma Irbenē vēl palikušas vairākas grūstošas ēkas
Apskates vietas apkārtnē
Irbenes apkārtnē ir arī citi ievērības cienīgi objekti. Nepilnus 9 kilometrus tālāk, Kurzemes jūrmalā, ir Ovišu bāka, celta 1905. gadā, un tā ir vecākā saglabājusies navigācijas būve Latvijā. Tikpat tālu ir līdz Miķeļbākai, kas ir augstākā bāka Baltijā – 62 metri. Gar Irbenes teritoriju tek skaistā Irbes upe, ko ir iecienījuši no civilizācijas burzmas atpūsties mīloši laivinieki, turpat ir arī Slīteres Nacionālais parks, Kolkasrags un unikālā lībiešu piekrastes kultūrvēsturiskā teritorija – Lībiešu krasts.

Ekskursijas
Tā kā Irbenes radioteleskops sen vairs nav slepens militārs objekts, tajā var ierasties ekskursijās gida pavadībā.Ekskursijas laikā iespējama ne tikai pastaiga pa teritoriju, bet arī laboratoriju korpusu un ekspozīciju apskate. Ekskursijas iepriekš jāpiesaka.

Tūrisma pakalpojumu tarifs:

- Ekskursija grupai, kas mazāka par 10 personām – 80 EUR

- Individuālās cenas (grupai, kas lielāka par 10 personām)

- Pieaugušajiem – 10 EUR

- Studentiem, pensionāriem – 7 EUR

- Skolēniem, bērniem no 6 gadu vecuma – 5 EUR

Samaksas veids: skaidras un bezskaidras naudas norēķini.

Ekskursiju pieteikt vismaz 3 dienas iepriekš!

Ja esat nolēmuši apmeklēt Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru, sūtiet e-pastu uz adresi infovirac@venta.lv vai zvaniet un piesakiet ekskursiju pa tālr. 29230818

Ekskursijā iekļautās aktivitātes:

- Pastaiga pa Irbenes teritoriju APKĀRT radio teleskopam RT – 32,
- RT – 8 torņa apskate un tajā izvietotās ekspozīcijas par RT – 32 un RT – 16 darbību PSRS laikā,
- Pie RT – 8 izvietotās "vecās" RT – 16 antenas apskate,
- Pārgājiens pa pazemes tuneli.

Sīkāka informācija un izcenojums atrodams šeit.
1108x400px_partneri (2)